Rode Kruis en Verenigde Naties over Tsjernobyl

Tsjernobyl, nog altijd overal

Humberto Tan schreef de tekst. Hij is sinds 2002 ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis.

“Wat moet  ik vertellen als ik weer terug ben in Nederland? “ De oude bewoonster van Bazaar, een dorp 50 km ten westen van de kerncentrale, trekt haar capuchon naar achteren maar twijfelt geen moment: “Pravda, pravda.” De waarheid dus. En de waarheid over Tsjernobyl is hard.
Op 26 april 1986, ontploft unit 4 van de kerncentrale. Vrijgekomen radioactief materiaal vergiftigt de natuur en de bevolking. Bijna 20 jaar later zijn de gevolgen van de ramp voor ruim zeven miljoen mensen in Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland nog steeds een bron van dagelijkse zorg. IJsvissers vangen en eten vis uit de besmette rivieren, als vleesvervangers zoeken jongeren naar paddestoelen in de bossen.
Ook die zijn besmet, maar er is geen werk en dus geen geld om iets anders te eten. Inmiddels heeft 75 procent van de scholieren één of andere ziekte en dat percentage stijgt nog steeds. Schildklierkanker, spijsverterings- en concentratieproblemen, oogziekten. Ook het aantal gevallen van borstkanker stijgt explosief. …. De ramp is nog altijd overal…

Uit: Het Algemeen Dagblad 8.2.2004


Kofi Annan roept wereld op om Tsjernobyl niet te vergeten

New York - Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft gisteren de wereld opgeroepen de noden van de zeven miljoen mensen die nog altijd de gevolgen ondervinden van de Tsjernobylramp nooit te vergeten. Het is gisteren vijftien jaar geleden dat een reactor van de kerncentrale in het Oekraïense Tsjernobyl explodeerde.
“Samen moeten wij onze medemensen de helpende hand bieden, om te laten zien dat hun lot ons niet onverschillig laat”, aldus Annan.

Door de Tsjernobyl-ramp verspreidde een radioactieve wolk zich over een groot deel van Europa. Naast Oekraïense werden de andere toenmalige sovjetrepublieken Wit-Rusland en Rusland het zwaarst getroffen.
Volgens officiële schattingen heeft de ramp tot nu toe aan ongeveer 10.000 mensen het leven gekost. Nog altijd ondervinden zeven miljoen mensen in Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne lichamelijke en geestelijke gevolgen van de ramp.
Ongeveer drie miljoen kinderen hebben urgent medische hulp nodig, onder wie 11.000 die aan schildklierkanker lijden.
“Anders dan andere noodsituaties waarmee ik te maken krijg, worden de gevolgen van Tsjernobyl net minder, maar in veel opzichten juist heviger”, zei VN-ondersecretaris-generaal voor humanitaire aangelegenheden Kenzo Oshima op een persconferentie. (AP).

Uit: Nieuwsblad van het Noorden / april 2001Home
Tsjernobyl nu
Algemene
informatie

Interkerkelijke samenwerking
Informatie over hulp
Tsjernobyl kinderen Delfzijl
Gastouder Info
Info & reisverslagen projecten
Links
Sponsors
Gastenboek
Contact opnemen
Krantenartikelen
Overige pagina's
Actueel nieuws
Nieuwsbrieven
Tsjernobyl in de media
Doelgroep van het project
Project 2010Reisverslag 13-09 t/m 18-09
Foto's
Verslagen activiteiten
Nieuws & wetenswaardigheden
Krantenartikelen
Projecten 2016
Project 2013Nieuws & wetenswaardigheden
Reisverslag 05-03 t/m 09-03
Verslagen activiteiten
Krantenartikelen
Foto's
Nieuws & wetenswaardigheden
Reisverslag 04-01 t/m 09-01
Foto's
Laatst bijgewerkt:
3 januari 2016