Reisverslag naar Wit Rusland 13-08 t/m 18-09

Het is maandag avond 13 september 2010 omstreeks 19.00 uur.

De OAD bus staat voor de kerk aan de Huibertplaat.Men is druk bezig om tassen en pakketjes in te laden.
Ook wordt er eten en drinken in de bus geladen. Dit is voor de heenreis maar ook voor terug reis met de kinderen.
De poolse chaufeurs stellen zich aan de reizigers voor.
Als de bus geladen is gaan we allemaal de kerk binnen. We bidden samen tot Onze Heer of hij iedereen wil bewaren. De voorzitter wenst alle reizigers een goede en veilige reis toe.
Daarna stappen  Alja Buffinga , Nelly Bilder, Albert Boven, Geert Horst, Anja Oosterhuis, Joce van der Zee en Jolanda Flikkema in de bus.
Ze worden uitgezwaaid door familie en vrienden en vertrekken om de lange reis van ongeveer 1700 km naar de dorpjes Boljoi Orly en Lazdjets in Wit rusland te maken.
Een goede reis.

Dinsdag 14 september 2010.
De groep is onderweg. Ze hebben geprobeerd in de bus wat te slapen. Dit is niet iedereen gelukt. Vooral als je dekens en een kussen  moet missen. Omstreeks 13.30 uur zijn ze aan de grens tussen Polen en Wit Rusland. De controle door de poolse douane verloopt goed en omstreeks 14.00 uur kunnen ze naar de Wit-Russische douane rijden. Daar wordt de bagage gecontroleerd. De luiken moeten open, maar er wordt niet streng gecontroleerd. Alles is in orde.
De chauffeur moet wachten op drie stempels.
Omstreeks 15.00 uur kunnen ze weer verder en is alles okee.
Ze zijn nu in Brest en de tolk komt ook in de bus. Ze rijden door naar Kobrin. Daar stoppen ze omstreeks 17.00 uur om te overnachten. Het lijkt er allemaal netjes uit te zien. De groep is moe en gaat in Kobrin warm eten en slapen. Morgen gaan ze verder .

Woensdag 15 september 2010
Omstreeks 08.30 uur gaat de groep weer in de bus op weg naar Stolin. De overnachting in Kobrin was goed. Het was er schoon en netjes. Nicolay en zijn zoon zijn er ook aanwezig.  Aangekomen in Stolin gaat de groep even kijken bij het project in  Oezlasje. Er wordt daar gewerkt aan een verblijf voor bejaarden en groepen kinderen. Het project wordt ondersteund door de werkgroep Zwolle en Delfzijl.  Van onze werkgroep zijn er al twee keer mensen heen geweest om daar te werken. Nu blijkt dat men intussentijd niet stil heeft gezeten. Er is weer vooruitgang geboekt  in de verbouwing van de gebouwen.
Vanmiddag gaat de groep naar de school en bezoeken ze enkele gezinnen. Vanavond zullen ze  gastgezinnen bezoeken van eerdere projecten en zullen ze enkele pakketjes rondbrengen.  Ze zullen overnachten bij de fsamilie Nicolay. De gastvrouw Luda staat bekend om haar hartelijkheid en haar kookkunst.  Morgen hopen we weer wat van de groep te horen.

Donderdag 16 september 2010
De groep is vanmorgen nog even op bezoek geweest bij een paar gezinnen. Daarna zijn ze naar de school in Boljoi Orly gereden en werden daar officieel ontvangen.
Omstreeks 13.30 uur is de groep van 26 kinderen, twee leerkrachten een tolk en de zeven begeleiders (sters) met de chauffeur Robert richting Nederland gereden.
Omstreeks 18.30 uur waren ze in Kobrin om daar te overnachten.
Deze slaapgelegenheid bleek niet aan alle eisen te voldoen voor zo'n grote groep.  Onderweg is de gastouder commissie bezig geweest om de kinderen bij de gezinnen te plaatsen. De gastoudercommissie schrijft daar het volgende over
Eindelijk is het dan zover. We gaan de kinderen, waar we de afgelopen maanden gastgezinnen voor hebben bezocht, persoonlijk ontmoeten.  We hebben inmiddels foto’s van de 13 jongens en 13 meisjes gekregen met daarbij een korte beschrijving over de gezinssamenstelling en eventuele bijzonderheden. Uitgaande van die gegevens,komt er een hele leuke groep kinderen richting Delfzijl en omgeving.  Als we in Belarus zijn, zullen we de scholen bezoeken… en de kinderen dus voor het eerst écht zien en meemaken.   
Eenmaal in de bus en tijdens de stops gaan we de kinderen observeren en matchen aan een gastgezin. We hopen dat we het juiste kind bij het juiste gezin gaan plaatsen. We doen ons best.  We hopen dat de kinderen en de gastgezinnen samen een hele leuke tijd met elkaar zullen hebben, waar ze altijd met veel plezier en dankbaarheid op terug zullen kijken.   
Het is dus best spannend en we wachten hier in Nederland in spanning af.
Ondertussen is het al wel bekend dat de kinderen er aan komen. Vanmorgen stond er een artikeltje in het Dagblad van het Noorden.
Tot zover eerst maar weer.
                                                                         
Lees meer...
Home
Tsjernobyl nu
Algemene
informatie

Interkerkelijke samenwerking
Informatie over hulp
Tsjernobyl kinderen Delfzijl
Gastouder Info
Info & reisverslagen projecten
Links
Sponsors
Gastenboek
Contact opnemen
Krantenartikelen
Overige pagina's
Actueel nieuws
Nieuwsbrieven
Tsjernobyl in de media
Doelgroep van het project
Project 2010Reisverslag 13-09 t/m 18-09
Foto's
Verslagen activiteiten
Nieuws & wetenswaardigheden
Krantenartikelen
Projecten 2016
Project 2013Nieuws & wetenswaardigheden
Reisverslag 05-03 t/m 09-03
Verslagen activiteiten
Krantenartikelen
Foto's
Laatst bijgewerkt:
10 november 2015
Nieuws & wetenswaardigheden
Reisverslag 04-01 t/m 09-01
Foto's