Het dorp Belousha

Belousha (spreek uit bella oesja) is een meer dan gemiddeld besmet gebied ongeveer 20 kilometer van de Oekraïne, 250 km van Brest. Het dorp is 7 kilometer lang en ligt langs een soort provi nciale weg. Alle huizen zijn vrijstaand en hebben in het algemeen een grote tuin, die vaak wordt gebruikt voor het kweken van eigen groenten, of voor de augurkenteelt.
De enige hoogbouw (tot 2 verdiepingen) zijn overheidsgebouwen, zoals de school en het medisch centrum. Vrijwel alle huizen hebben sinds enige tijd een gasaansluiting.
Deze hebben de mensen gratis gekregen ‘ van de president’.
De mate van besmetting van een dorp is vaak af te meten aan de faciliteiten die ze krijgen ‘ van de president’. In dit geval de gasaansluiting, maar ook een medisch centrum met de meest moderne voorzieningen die een dorp in Wit Rusland zich kan wensen. In Belousha staan zelfs een aantal nieuwe huizen die geheel door de president zijn geschonken. Op ongeveer 15 kilometer ligt Stolin, een grotere plaats in de omgeving met meer voorzieningen en faciliteiten zoals een ziekenhuis en
meer winkels. De wegen in Belousha zijn slecht. Voor zover er asfalt ligt, zitten er veel gaten in. De meeste wegen zijn zandwegen.


De school
De school in Belousha heeft 420 leerlingen in 22 klassen. Omdat er te weinig ruimte is heeft de ene groep kinderen ’s morgens les en de andere groep ’s middags. Vijf dagen per week. Op dit moment wordt de school opgeknapt met overheidsgeld.
De school wordt voorzien van een nieuw dak en dubbele beglazing met kunststof kozijnen.
Ook deze  luxe heeft de school te danken aan het feit dat Belousha in één van de meest besmette gebieden ligt van het land. De inrichting van de
school is oud en stamt waarschijnlijk uit de jaren ’50 van de vorige eeuw.
In ieder lokaal en in de kantoren hangt verplicht een foto van president Loekasjenko.
De school heeft een keuken met kantine, waar alle kinderen ’s middags aan lange tafels een warme lunch krijgen.

Tweemaal per jaar gaan de kinderen van de school een aantal weken naar een sanatorium om aan te sterken. Ook deze faciliteit danken ze aan de twijfelachtige eer tot één van de meest besmette regio’s te behoren. We hebben begrepen dat de meeste mensen in Belousha aandoeningen hebben aan hun schildklier, het orgaan waar radioacti viteit zich ophoopt.
Home
Algemene
informatie

Gastouder Info
Links
Sponsors
Facebook
Contact opnemen
Krantenartikelen
Actueel nieuws
Nieuwsbrieven
Tsjernobyl in de media
Doelgroep van het project
Project 2016
Reisverslag 04-01 t/m 09-01
Foto's
Verslagen activiteiten
Organisatie
Sociale media
Gastenboek
Archief foto's
Foto's project 2013
Foto's project 2010
Krantenartikelen
Project 2018
Reisverslag 23-04 t/m 28-04
Foto's
Verslagen activiteiten