Het dorp Belousha (vervolg)

De  augurkenteelt
Belousha is bekend om de augurkenteelt. In veel tuinen staan zelfgemaakte kassen van palen met plastic erover en houtkachels voor de verwarming. Door de kassen te verwarmen zijn 2 oogsten mogelijk. Een vroege oogst in april en een tweede oogst in de zomer. Het voordeel van een vroege oogst is de hogere opbrengst per kilo, doordat het aanbod lager is. Het nadeel is dat iedere 2 Ĺ uur hout in de kachels gedaan moet worden (dag en nacht ). In de periode van de augurkenteelt moet dan ook heel hard gewerkt worden, naast de officiŽle baan die men vaak heeft op de sovc hoze (collectieve boerderij), of ergens anders.

Ander werk
Hoewel veel mannen officieel werkeloos zijn (Ďtemporally doesnít workí) wordt veel gewerkt in het onofficiŽle circuit. Naast de augurkenteelt zijn er arbeiders die zich tijdelijk verhuren aan bijvoorbeeld aannemers in de grote stad, of Rusland. Vaak wordt in het onofficiŽle circuit nog m eer verdiend dan in het officiŽle circuit. Een tractor chauffeur op de sovc hoze verdiend gemiddeld zoí n $ 250, - per maand (in de zomer meer dan in de winter), maar met privť handel verdiend men soms wel tot $ 400 per week. De verdi ensten variŽren sterk met het seizoen. Iemand die volledig van de augurken leeft werkt 6 maanden heel hard en is daarna 6 maanden vrij.
Rijk en arm
Veel mensen in Belousha hebben telefoon, de meeste hebben een TV en alleen degenen die het financieel beter hebben bezitten een (vaak oude) auto. Sommige gezinnen zijn heel arm en hebben veel moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Net als bij ons zijn het vaak de alleenstaande vrouwen met kinderen die het moeilijk hebben.

We hopen iedereen hiermee een goed beeld te hebben gege ven van het dorp en het leven waar de kinderen vandaan komen.


   
Home
Algemene
informatie

Gastouder Info
Links
Sponsors
Facebook
Contact opnemen
Krantenartikelen
Actueel nieuws
Nieuwsbrieven
Tsjernobyl in de media
Doelgroep van het project
Project 2016
Reisverslag 04-01 t/m 09-01
Foto's
Verslagen activiteiten
Organisatie
Sociale media
Gastenboek
Archief foto's
Foto's project 2013
Foto's project 2010
Krantenartikelen
Project 2018
Reisverslag 23-04 t/m 28-04
Foto's
Verslagen activiteiten
WYSIWYG Web Builder