vervolg reisverslag

Hoe onze week eruit zag:
Op dinsdag avond hebben we gesprekken gevoerd met de juffen om op die manier meer informatie te krijgen over de kinderen.       
                                                                                                                                                                      Op woensdag zijn we in 2 groepen verdeeld.
1 groep ging met juf, tolk, gastoudercomm, fotograaf naar Liadetz en de andere groep (zelfde indeling) ging naar Bolsjoi Orly, om gezinnen te bezoeken. Op die manier krijgen we een beter beeld waar de kinderen wonen en kunnen we een beetje inschatten hoe de familie leeft. We hebben alle huizen op de foto kunnen zetten. Het waren weer bijzondere bezoeken. De ouders waren zeer gastvrij.  Aan het eind van de dag konden we beginnen met het matchen van de kinderen aan een gezin in Nederland. Dat is vaak een heel gepuzzel, want je moet met allerlei zaken rekening houden. We hopen dat we het goed hebben gedaan.

Op donderdagmorgen ( 7 januari= kerst in Belarus) zijn we om 7 uur in de morgen met juf Lena en haar man naar de kerk geweest in Liadetz. Een bijzondere ervaring. Er zijn geen kerkbanken zoals hier in Nederland ,je moet de hele tijd staan. Er gebeurt van alles, mensen steken kaarsjes aan, lopen naar iconen die in de kerk overal verspreid zijn, de pastor doet zijn ronde, maar vertrekt ook weer achter de grote deuren op het podium, een koor zingt, mensen kussen de hand van de pastor, de pastor leest voor, mensen pakken een stukje brood die ze vervolgens in hun tas meenemen naar huis. Er is constant beweging, en de mensen slaan heel veel kruisjes en buigen dan. De kerk is open van 7 uur tot 14 uur. Mensen kunnen binnenlopen wanneer ze willen en kunnen ook weer vertrekken als ze dat willen.

Vrijdag was de dag van afscheid. Het was bijzonder om te zien dat er nu ook veel papa’s, opa’s en oma’s aanwezig waren. Het afscheid was warm.
De week was koud. Bij aankomst was het -20, maar iedere dag werd het een beetje warmer. Op vrijdag was het -8 en toen begon het ook te sneeuwen. In de huizen is het erg warm, wel warmer dan 20 graden, dus de overgang is erg groot. Toch voelt de kou anders dan hier in Nederland, maar lekker een uurtje wandelen, is wel heel erg koud.
We kijken terug op een mooie, koude,gezellige,bijzondere, waardevolle week waarin we weer van alles hebben beleeft. Er is veel gelachen met elkaar, de sfeer was goed, zowel in de dorpen als tijdens de reis.

 

 

Home
Algemene
informatie

Gastouder Info
Links
Facebook
Contact opnemen
Krantenartikelen
Actueel nieuws
Nieuwsbrieven
Tsjernobyl in de media
Doelgroep van het project
Project 2016
Reisverslag 04-01 t/m 09-01
Foto's
Verslagen activiteiten
Organisatie
Sociale media
Gastenboek
Archief foto's
Foto's project 2013
Foto's project 2010
Krantenartikelen
Project 2018
Reisverslag 23-04 t/m 28-04
Foto's
Verslagen activiteiten
WYSIWYG Web Builder