Home
Algemene
informatie

Gastouder Info
Links
Facebook
Contact opnemen
Krantenartikelen
Actueel nieuws
Nieuwsbrieven
Tsjernobyl in de media
Doelgroep van het project
Project 2016
Reisverslag 04-01 t/m 09-01
Foto's
Verslagen activiteiten
Organisatie
Sociale media
Gastenboek
Archief foto's
Foto's project 2013
Foto's project 2010
Krantenartikelen
Project 2018
Reisverslag 23-04 t/m 28-04
Foto's
Verslagen activiteiten
Reisverslag ophalen kinderen uit Wit-Rusland 2018

Maandag 23 april om 7 uur vetrokken Judith, Jannet, Jocé en Jolanda vanuit Spijk, Bierum en Delfzijl naar Sellingen. Daar stond de bus klaar waarmee we naar Lunteren zouden reizen. Lunteren bracht de kinderen van hun project terug naar Belarus. Om 12 uur vertrokken we uit Lunteren voor de lange reis naar Belarus.  De bus werd bestuurd door Bert Kuilema en Piet Huzeling. In Warschau kwam ’s nachts rond half 4 de Poolse chauffeur Robbert erbij. Om 7,25 uur waren we bij de Poolse grens en moesten we allemaal eruit voor een paspoort controle. Gelukkig ging dit lekker snel want in een half uur waren we erdoor.  Ook bij de WR grens ging het snel. Om 9,22 (NL tijd 8.22 uur) waren we ook die grens gepasseerd en waren we in Brest waar onze tolk Dasha werd opgepikt. In WR gaat de tijd 1 uur vooruit.
Dinsdagmiddag kwamen we  om 15 uur aan in Bolsjoi Orly. Dat is het dorp waar we allemaal wel een gezin kennen waar we kunnen overnachten. Er werden korte bezoeken gebracht aan kinderen van eerdere projecten, maar we waren ook moe van de reis. In de bus slapen is niet ideaal.
Woensdagochtend werden we door Sasha ( regelt alles voor projecten in WR) opgehaald om allereerst naar een kinderhuis te gaan. Dit kindertehuis staat in een plekje vlakbij Stolin.


Hier worden kinderen opgevangen die het thuis moeilijk hebben omdat ouders niet goed voor hun zorgen. Het tehuis werkt nauw samen met school, politie en andere instanties. Kinderen die in het tehuis worden opgevangen krijgen hulp in allerlei vormen ( psychisch, trauma verwerking, hoe verder in toekomst enz.) maar ook de thuissituatie krijgt hulp om te verbeteren. In sommige situaties is het beter dat een kind in een pleeggezin geplaatst wordt. Ook daar wordt vanuit het tehuis naar gezocht en in bemiddeld. Het tehuis zag er verzorgd uit en waren er erg op gericht dat het de kinderen goed zou gaan in de toekomst. Op 1 muur waren foto’s van kinderen die er waren opgevangen en die inmiddels weer terug waren naar hun ouders, familie of pleeggezin. Het tehuis krijgt hulp van instanties, maar ook vanuit Nederland is er hulp aangeboden.
lees verder >>
WYSIWYG Web Builder