Werk
Van de Wit-Russen hoeft geen volksopstand verwacht te worden. De centrale biedt werk in een regio waar weinig werk is. Hele families verdienen hun geld op de bouwplaats. Dmitri Genovitsj, de broer van de overleden Natalja Glazko, werkte er als chauffeur van een van de managers, drie jaar lang, tot een arbeidsgeschil. Bij de controlepost gaf hij altijd een kus aan zijn zus.

Zelfs na het ongeval is de veiligheid van de centrale niet zijn eerste zorg. Zijn drie kinderen onderhouden, dat is een dringender probleem. 'Aan die centrale wennen we wel', vertelt hij soppend in de modder voor zijn huis in Varona, in het zicht van de koeltorens.
Niet geïnformeerd
Niemand werd hier door de autoriteiten geïnformeerd over de ongelukken bij de torens. Het gaat soms zo: op de centrale gaat iets fout, de autoriteiten blijven stil, maar via huiskamers gaat het nieuws als een lopend vuurtje. Uiteindelijk komt het in de media en moet de regering toegeven dat er een ongeluk gebeurd is. Die gaf de val van het reactoromhulsel weken later toe, nadat berichten over het incident naar buiten gekomen waren via de Facebookpagina van milieuactivist Nikolaj Oelasjevitsj.

'Ik geloofde het zelf eerst niet', zegt Oelasjevitsj in zijn tuinhuisje, op vier kilometer van de centrale. Maar steeds meer werknemers van de centrale vertelden hem over de val van het omhulsel van een van de kernreactoren. En daarna over het incident met het omhulsel van de andere kernreactor. 'Beide reactoren zijn al gecrasht. Alsof iets zegt dat ze niet gebouwd moeten worden.'

Na ongeluk blijven autoriteiten stil, maar het nieuws gaat rond als lopend vuurtje

Uiteindelijk zwichtten het Wit-Russische ministerie van Energie en Rosatom, het Russische staatsbedrijf dat de reactor bouwt. Ze besloten het geval te vervangen, al was het volgens Rosatom niet beschadigd. Het bedrijf wilde 'iedere twijfel' over de veiligheid van de centrale wegnemen.

Maar dat is moeilijk in een regio die 31 jaar geleden zwaar getroffen werd door de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl - een ongeluk dat in de eerste week stilgehouden werd door de leiding van de Sovjet-Unie.

Buurland Litouwen is het meest bezorgd. De koeltorens zijn zo hoog dat ze vanuit daar te zien zijn. Hoofdstad Vilnius ligt op 50 kilometer van de centrale. Eenderde van de Litouwse bevolking dient binnen een dag geëvacueerd worden bij een ernstig atoomongeluk in de Wit-Russische centrale.

'De bouw kan niet doorgaan', zei de Litouwse premier Saulius Skvernelis in juni. Hij wees op de 'ernstige incidenten' die plaatsgevonden hebben en stelt dat veiligheidsnormen voor kerncentrales niet in acht genomen zijn sinds het begin van de werkzaamheden. Het Litouwse parlement heeft alvast een wet aangenomen die de regering verbiedt om elektriciteit te importeren van 'onveilige centrales'.

Valt die in Wit-Rusland daaronder? De centrale moet voldoen aan veiligheidseisen van het Internationaal Atoomenergieagentschap. Die zijn aangescherpt na de ramp met de reactor in Fukushima in 2011. Veel veiligere kerncentrales dan deze bestaan dus niet, meent Rosatom. Er is nog wel een aantal eisen waar de centrale nog niet aan voldoet, zoals die van de VN-conventies Aarhus en Espoo, maar dat is binnenkort opgelost, stelt het bedrijf.

 

 

Home
Algemene
informatie

Gastouder Info
Links
Sponsors
Facebook
Contact opnemen
Krantenartikelen
Actueel nieuws
Nieuwsbrieven
Tsjernobyl in de media
Doelgroep van het project
Project 2016
Reisverslag 04-01 t/m 09-01
Foto's
Verslagen activiteiten
Organisatie
Sociale media
Gastenboek
Archief foto's
Foto's project 2013
Foto's project 2010
Krantenartikelen
Project 2018
Reisverslag 23-04 t/m 28-04
Foto's
Verslagen activiteiten
WYSIWYG Web Builder