Zestien kinderen uit Wit-Rusland zijn zaterdagmiddag aangekomen in Jabbeke voor een gezondheidsvakantie van één maand. De gastgezinnen stonden hun tijdelijk adoptiekind vol ongeduld op te wachten en vlogen de kinderen bij aankomst om de hals. "Veel van deze gezinnen vangen elk jaar hetzelfde kindje op. Zo bouwen ze een band op", zegt Annick Verschaeve van Tsjernobylkinderen vzw.

Mathias Mariën  Uit de krant van Het Laatste Nieuws (BelgiŽ) van 3 juli 2017
Hele maand gezonde lucht en knuffels voor Tsjernobylkinderen
Dikke knuffels bij de verwelkoming. ©Benny Proot

Het is ondertussen al het zesde jaar op rij dat de vzw kinderen laat overkomen uit Wit-Rusland voor een gezondheidsvakantie van een maand. De kinderen, allen tussen zeven en achttien jaar, verblijven één maand bij hun gastgezin. "Dit jaar hebben we gezinnen gevonden van Knokke tot De Panne over Jabbeke. De belangstelling was opnieuw groot", zegt Annick Verschaeve, die zelf in Jabbeke woont.

Vitamines

Het is de bedoeling om de kinderen één maand lang te laten genieten van onze gezonde lucht en voeding om hun gezondheid aan te sterken. "Ze komen allemaal uit radioactief besmet gebied, een gevolg van de kernramp in Tsjernobyl (26 april 1986, in de Oekraïne, vlakbij de grens met Wit-Rusland, red.). Onze vitaminerijke voeding en onze gezonde lucht zijn nog steeds van goudwaarde", verduidelijkt Annick.

De kinderen namen zaterdagochtend het vliegtuig en arriveerden enkele uren later in Charleroi. Met een bus ging het vervolgens naar het Vrijetijdscentrum in Jabbeke, waar de gezinnen stonden te wachten. Meteen na aankomst volgden emotionele taferelen. Ouders en kinderen vlogen elkaar in de armen en bij sommigen vloeiden zelfs traantjes. "Als gezin bouw je een band op met die kinderen als ze elk jaar mogen terugkomen. Dat is net het mooie eraan", vervolgt Annick. "Vergis je trouwens niet: alle gezinnen doen dit volledig vrijwillig en moeten er eigenlijk geld insteken. Maar iedereen doet dat met plezier." (MMB)

 

 

Home
Algemene
informatie

Gastouder Info
Links
Sponsors
Facebook
Contact opnemen
Krantenartikelen
Actueel nieuws
Nieuwsbrieven
Tsjernobyl in de media
Doelgroep van het project
Project 2016
Reisverslag 04-01 t/m 09-01
Foto's
Verslagen activiteiten
Organisatie
Sociale media
Gastenboek
Archief foto's
Foto's project 2013
Foto's project 2010
Krantenartikelen
Project 2018
Reisverslag 23-04 t/m 28-04
Foto's
Verslagen activiteiten
WYSIWYG Web Builder