Achter de façade van Wit-Rusland schuilt een andere samenleving
Jonathan Holslag– uit Trouw van 12 oktober 2017
De Wit-Russen staan bekend als vazal van Rusland, maar hun president slaat stoere taal uit. Hoe afhankelijk is hij?
Vanuit Sint-Petersburg kun je met een veel te warm gestookte nachttrein door de Russische venen en wouden sporen naar Wit-Rusland. Grenzend aan de Baltische Staten, Rusland, Oekraïne en Polen vormt het land de geografische spil van Oost-Europa. Wit-Rusland is dunbevolkt maar dat maakt het niet minder strategisch. Het is één van de zogenoemde bloedlanden: een frontlijnstaat tussen Rusland en het Westen. Maar hoe staat het met de Russische invloed hier? De president van Wit-Rusland wordt de laatste dictator van Europa genoemd. Wat is daarvan waar, en is er met de recente betogingen een nieuwe revolutie op til?
Wit-Rusland is een vreedzaam land. In tegenstelling tot de Russische grensprovincies zijn de steden keurig en de datsja's op het platteland kleurrijk en mooi onderhouden. Het land heeft een bekoorlijk samenspel van uitgestrekte velden, wouden, meren, gemoedelijke mensen en een verbluffend veelzijdige fauna. Overal op het platteland zijn er markten waar fruit, groenten en bloemen worden verkocht. In Minsk zitten de terrassen vol. Er wordt gedanst op een stevige Westerse beat en gepicknickt aan het water. Een hipster trimt baarden, overal kun je biologisch eten en er is een campus voor IT-startups. De politie is minder zichtbaar op straat dan in eender welke West-Europese stad.
Rondom de tractorfabriek heb je het tractorfabriek-zwembad, en het tractorfabriek-theater
Achter de façade schuilt een andere samenleving. Als ik een winkelcentrum binnenloop, valt het meteen op: dit is een planeconomie. Langs de marmeren trappen geen schreeuwerige reclame, maar vergulde hamers, sikkels en sterren. Op de eerste verdieping vind je sokken, eindeloze rijen sokken, allemaal gefabriceerd in Wit-Rusland, alsook een dozijn verkoopsters, maar nauwelijks klanten.
Algemene
informatie
Project 2016
Sociale media
Archief foto's
Project 2018