"We beschouwen dit niet als een gegeven." Ambassadeur Aleksander Mikhnevich benadrukt het belang van een goede verstandhouding, maar stelt zijn land voor als een vliegtuig dat niet op één vleugel kan vliegen. "Vooral samenwerking met Europa is essentieel."

Sommigen betwijfelen of President Loekasjenko daartoe in staat is. De samenwerking met Europa blijft beperkt. De economie is de voorbije jaren gekrompen De helft van de Wit-Russische uitvoer is bestemd voor Rusland, slechts een vijfde voor Europa. Wit-Rusland staat voor ongeveer tien miljard dollar in het krijt bij Rusland en is sterk afhankelijk van goedkope Russische aardolie, die het vervolgens raffineert en duurder doorverkoopt aan landen als Nederland. Sinds enkele jaren zet Minsk daarom zwaar in op China en probeert het een doorvoerhaven op de nieuwe Zijderoute te worden. Even buiten het centrum van Minsk investeerde het 200 miljoen dollar in een investeringszone: het Great Stone Park.
lees verder>>
"Dit is maar het begin," zegt de directeur van het park me, "wij willen hier fabrieken, IT en onderzoek aantrekken." Ik staar naar een maquette met honderden futuristische gebouwen, loodsen, wegen en spoorwegen. Vijf jaar lang werken ze hier al om Chinese investeerders aan te trekken. Ze krijgen tien jaar vrijstelling op winstbelasting, dragen minder bij aan de sociale zekerheid en kunnen grond kopen aan lage prijzen. Ik vraag wat de Chinese vlaggetjes betekenen op zijn maquette: ZTE, Huawei, China Merchant Group. "Marketing," krijg ik te horen, "en logistiek. China ziet Wit-Rusland als een hub voor uitvoer naar de EU en Rusland." Wat later toeren we door een onmetelijk ontbost braakland. Kilometers wegen liggen er. Maar op een drietal gebouwen, een administratief hoofdkwartier en een distributiecentrum na is het leeg. Chinese bouwvakkers kuieren doelloos rond. De eerste fabriek wordt intussen gebouwd - door Oostenrijkers.

Witte Legioen

"Loekasjenko zit eigenlijk muurvast." Een oudgediende van het ministerie van defensie die anoniem wil blijven, legt me uit hoe de Russen de politiek manipuleren. In april waren er betogingen in Minsk. De president beweerde daarop dat een terreurorganisatie, het Witte Legioen, het land wilde destabiliseren. Verschillende verdachten werden opgesloten op beschuldiging van verraad en dat ontlokte op zijn beurt bezorgdheid van Europa over mogelijke schijnprocessen. "Nét dat speelt Rusland in de kaart. Het wil een wig drijven tussen ons land en de EU. De Russische inlichtingendiensten hebben de onze geïnfiltreerd en zouden minstens deels de bron zijn van de geruchten over het Witte Legioen. Dit is de stilte voor de storm."
"Die stoere taal van onze president aan het adres van Rusland is onzin. Loekasjenko is een typische Sovjetleider en zijn lot hangt volledig af van het Kremlin. Als de Russen de olie- of de kredietkraan dichtdraaien is het binnen drie jaar gedaan met zijn regime," hoor ik van Andrey Dynko. "Eigenlijk is de situatie erg pervers. Aan de ene kant zegt Loekasjenko tegen de Russen dat hij onmisbaar is als schild tegen het Westen en aan de andere kant zegt hij tegen zijn eigen bevolking dat hij een schild is tegen de Russen. Hij jaagt mensen angst aan door de beweren dat een sterke oppositie Moskou zou aanzetten om net zoals in Oekraïne te interveniëren: Leer leven met Loekasjenko of het wordt oorlog."

 

 

Home
Algemene
informatie

Gastouder Info
Links
Facebook
Contact opnemen
Krantenartikelen
Actueel nieuws
Nieuwsbrieven
Tsjernobyl in de media
Doelgroep van het project
Project 2016
Reisverslag 04-01 t/m 09-01
Foto's
Verslagen activiteiten
Organisatie
Sociale media
Gastenboek
Archief foto's
Foto's project 2013
Foto's project 2010
Krantenartikelen
Project 2018
Reisverslag 23-04 t/m 28-04
Foto's
Verslagen activiteiten
WYSIWYG Web Builder